Lesken Ropo-projektin kuulumisia
Uutiskirjeessä 2015-11 kerrottiin Lesken ropo -kylän kuulumisia. Valokuvia matkalta, josta kirjoituksessa mainitaan, löytyy osoitteesta: http://www.leskenropo.fi/uutiset/.
Sekä Uutiskirje extrassa 2016-12 kerrottiin Lesken ropo -kylän kuulumisia. Lue lisää...
 
Lesken Ropo” -vanhuskylä projekti on käsittänyt lähinnä käytännön rakennustöitä vuosina 2013 – 2015. Tämän aikajakson on täytettävä hankkeen klinikalle ja hostellille UM:n hyväksymät laatuvaatimukset. Klinikan lääkäri on vastaanottanut 6200 potilasta, joille on annettu ilmaiset lääkkeet ja hoito. Potilasmäärä on muodostunut klinikan vuoden 2014 kesäkuun avajaisista vuoden 2015 syyskuun loppuun.
Asiantuntijaryhmämme osallistui vuoden 2015 syyskuussa geriatrisen kuntoutuksen toteuttamiseen Blantyressa. 

Prosessin käytännön kuntoutustyön tekivät suomalaiset asiantuntijat. Kuntoutusohjelman tuloksena 70:lle vanhukselle annettiin fysioterapiaa. Kaikki mukana olevat potilaat kokivat saaneensa apua hoitotoimenpiteistä. Näistä 52 kuntoutettavaa vanhusta
haastateltiin kyselyssä. Tästä kyselystä tehdään tutkimustyö, joka myöhemmin laajenee tieteellisiksi tutkimukseksi.


Toimeentulo-ohjelman luominen aloitettiin ”Lesken Ropo”-projektissa vuonna 2015. Tämän hankkeen toteuttaminen vaatii ehdottomasti lisärahoitusta ulkoministeriöltä. Parasta on, että ihmisiä autetaan suoraan heidän kotimaassaan eikä ulkomailla.
Suomen valtiolle tulee huomattavasti edullisemmaksi auttaa kohdennetusti suoraan
asianomaiseen maahan kehitysyhteistyövarojen kautta. Koulutusohjelmaa
toteutettiin kohderyhmissä, joita olivat klinikan sairaanhoitajat. Hyödynsaajia
olivat ja ovat vastaisuudessakin köyhät vanhukset sekä heidän perheensä. Välillisinä hyödynsaajina ovat julkiset tahot. Koulutuksen tavoite on kehittää kristilliseen arvomaailmaan perustuvaa ennalta ehkäisevää toimintaa, psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin tähtääviä uusia menetelmiä.

Projektiterveisin: Marja-Liisa Tykkyläinen.


Kaisan terveiset vanhusklinikalta
 
Etkö toivokin, että joku välittää sinusta, kun sinusta tulee vanha? Auttaa sinua, kun tarvitset apua. Arvostaa sinua.
Kalibu-Akatemian oppilaat käyvät joka viikko tapaamassa mummuja ja pappoja. He vievät heille lämpöisiä haleja ja syövät yhdessä vanhusten kanssa. Koulun oppilaat antavat myös omista taskurahoistaan joka viikko lahjan vanhusten lääkkeisiin. 

 
Olen Kaisa Kettunen ja johdan Kalibun vanhusten klinikkaa. Joka aamu aloitamme rukoilemalla, antaen kiitoksen Jumalalle.  Me autamme; yksin Jumala parantaa! Olen tehnyt työtä kuusi kuukautta ja pidän työstäni.  Haasteita riittää, mutta tämä on hyvin antoisa paikka tehdä työtä.   Kaikkein tärkeintä on rakastaa, ilman rakkautta klinikkamme olisi samanlainen kuin muutkin klinikat. Näkyni on tehdä paikasta kaunis ja viihtyisä. Haluan, että vanhukset haluavat tulla istumaan ja viettämään aikaansa tänne. Että tämä tulee olemaan paras klinikka. 
 
Terveisin, Kaisa Kettunen, lähetystyöntekijä, Malawi